fbpx
Parapantistul sibian care a câștigat Cupa României!

Parapantistul sibian care a câștigat Cupa României!
„Premiul se datorează, în principal, elevilor mei!”

Este ambițios, perseverent și atinge orice înălțime își propune.

Chiar la propriu. Are 44 de ani, dintre care aproape jumătate i-a dedicat un sport datorită căruia, astăzi, are un palmares impresionant. Vorbim despre Florian Agafiu, un sibian get-beget după cum se autocaracterizează, și o prezență constantă pe podiumurile naționale și internaționale la concursurile cu parapanta. De curând, în colecția sa cu premii a mai adăugat o cupă importantă: locul I la Cupa României. De fapt, acesta este cel de-al doilea astfel de premiu, pentru că a mai ocupat locul fruntaș în țară în 2018. Cea mai mare satisfacție a sa – spune sportivul – este faptul că a putut participa în competiție alături de elevii pe care îi instruiește la Școala de Zbor Cloudbase, deschisă  din pasiune pentru culmile înalte acum aproape un deceniu.

Pasiunea sa pentru zborul cu parapanta își are originile în jurul anului 1995. Atunci, dintr-o întâmplare – după cum își amintește – a descoperit echipamentul și a efectuat primul zbor. „Eram o trupă care mergeam împreună pe munte și, la un moment dat, un văr m-a întrebat dacă vreau să zbor. Eu am zis „Da” fără să mă gândesc! După aceea am întrebat despre ce e vorba. Nu știam ce înseamnă. În anii respectivi, erau foarte puțini oameni care practicau sportul acesta”, își amintește Florian.
Despre prima experiență cu parapanta spune că a fost o adevărată provocare. Și astăzi trăiește fiecare astfel de aventură ca și cum ar fi prima de acest gen. „Cea mai frumoasă senzație e în momentul în care te desprinzi de la sol pe puterile tale. Cu senzația asta trăiesc de atunci până azi. Acest sentiment m-a ținut să continui până astăzi. Dacă mi-a fost teamă la primul zbor? Teama face parte din sportul acesta! Teama te ține în viață! Există întotdeauna, ideea e să înveți să o controlezi prin ce faci, prin antrenament. Este un sport, clar, cu un grad de risc ridicat mult mai mare decât alte sporturi. Dar cu mult exercițiu încerci să diminuezi riscurile cât mai mult posibil”, spune Florian.

Instruit de Tomi Coconea

La patru ani de la primul zbor, a devenit elev al primelor cursuri de zbor cu parapanta în România. „Au urmat niște ani în care am încercat să ne perfecționăm cât mai mult posibil. Școala am făcut-o în Părâng, instructor mi-a fost Tomi Coconea, primul pilot din România care a participat la RedBull X-Alps –  se pleacă din Alpi și se ajunge la Monaco. Noi făceam școala pe niște parapante mult mai slabe decât parapanta cu care zbura el. Și acum îmi aduc aminte cu plăcere că, la un moment dat, m-a chemat deoparte și m-a întrebat dacă vreau să zbor cu parapanta lui. Noi ne uitam la ea ca la un Bentley. M-a impresionat foarte tare că din toată gașca care eram acolo m-a ales pe mine să fac asta!”, spune Florian.
Cea mai mare distanță parcursă în zbor a fost de 80 de kilometri. În 2007, a participat la un concurs – disciplina de distanță – în județul Arad. A fost cel mai bun rezultat pe care l-a avut în țară pe acest segment, devenind locul 3 la Campionatul Național în acel an.

La 4.800 de metri altitudine

Când vine vorba despre cea mai mare altitudine, sibianul povestește cu drag despre o experiență pe care nu a putut să o ducă la capăt din cauza condițiilor meteorologice, dar care i-a creat amintiri de neuitat. „Acum vreo zece ani, s-a organizat o expediție în Elbrus. Trebuia să urcăm în vârf și fiecare să coboare cu ce vrea: schiuri, plăci de snowboard. Am fost trei persoane care am vrut să zburăm de pe vârf. Dacă am fi reușit, noi am fi fost primii români. Din păcate, din cauza condițiilor meteorologice, nu am putut. Am rămas cu zborul de antrenament pe care l-am făcut la 4.800 de metri altitudine decolare”, povestește Florian.

Cea mai frumoasă amintire

Întrebat despre cea mai frumoasă amintire pe care o are, sportivul mărturisește că toate experiențele sale sunt inedite. „Prin acest sport, eu am reușit să văd lumea și sunt ferm convins că, dacă nu practicam acest sport, nu ajungeam să văd atâta locuri”, spune Florian.
Dacă la început zbura doar din plăcere, pe parcurs, a descoperit, după cum a povestit, și competițiile. Astăzi, are un palmares bogat, iar ultima distincție primită este locul I la Cupa României, în 2021. Cele două concursuri la care a participat în acest an – la Tușnad unde a obținut locul I și în Simeria – locul III – i-au adus sibianului încă un premiu.
Dedică, însă, acest premiu elevilor săi de la Școala de Zbor Cloudbase, pe care a deschis-o acum zece ani.
„Cupa se datorează, în principal, elevilor mei, care au prins gustul competițiilor. Astfel, au vrut și ei să participe. Ei m-au rugat și mi-au spus că le-ar face mare plăcere să participăm împreună. La o altă categorie, Cupa României a fost câștigată de elevul meu, Cristian Șandru. De la anul, ne confruntăm de la egal la egal”, povestește Florian. Ca la fiecare mare competiție, în măsura posibilităților, alături de sportivul nostru îi este familia. Fetița lui, Miruna, are 12 ani și se bucură pentru fiecare reușită a tatălui său. „Am zburat cu ea în tandem de câteva ori. Îmi face o plăcere enormă ca, dacă ajung pe podium, să fie și ea cu mine. Încerc să îi transmit ideea de competiție. Ea practică călăria și sper să ajung și eu să o susțin la astfel de concursuri”, adaugă Florian, care mai spune că Miruna este cea care îi așază în colțul dedicat premiilor fiecare diplomă și cupă pe care o aduce acasă tatăl său. „Am observat, datorită ei, că în ultimii cinci ani de fiecare dată am fost pe podium la Cupa României”, a mai spus Florian.
În prezent, Florian are planuri mari atât în ceea ce privește concursurile, cât și școala pe care o deține. Cloudbase sau – în traducere – „baza norului” organizează cursuri teoretice și practice de zbor cu parapanta și zboruri în tandem.  Informații suplimentare despre școala lui Florian Agafiu pot fi accesate vizitând site-ul Cloudbase sau pagina de Facebook cu același nume – Cloudbase – Școala ta de parapantă

Articol scris de Anda Marinescu de la
https://sibiu100.ro/
articolLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *